English Grammar Practice Test For CBSE Class 10

The questions here test your understanding of English grammar rules. Fill in the blanks with an appropriate word or phrase.

English Grammar Exercise

1. Alice, as well as John, ——————- shocked by the news.

a) was
b) were
c) have
d) has

Answer: was

Two subjects can be connected with as well as. If the first subject is singular, the verb is also likely to be singular.

2. She has never asked a favor ——————.

a) from anybody
b) of anybody
c) with anybody
d) none of these

Answer: of anybody

3. Let us go and have coffee ————— Smith’s.

a) at
b) to
c) from
d) with

Answer: at

4. We should arrive —————– Marcel’s in time for lunch.

a) at
b) to
c) with
d) on

Answer: at

Arrive is usually followed by at or in; never by to.

5. Are you still ——————— the same address.

a) at
b) in
c) on
d) with

Answer: at

We generally use at to talk about addresses.

6. He is arriving —————– the 3: 15 train.

a) on
b) in
c) with
d) at

Answer: on

7. There is no room on the bus; let us get —————– again.

a) on
b) off
c) out
d) of

Answer: off

We use on and off to talk about travel using buses, planes, trains, motor cycles and horses.

8. We are having the roof repaired —————- the Christmas.

a) at
b) on
c) in
d) none of these

Answer: at

We use at to talk about the whole of holidays. But we use on to talk about any one of the holiday.

9. Are you free ——————?

a) this evening
b) at this evening
c) on this evening
d) in this evening

Answer: this evening

Prepositions are not normally used in expressions of time before next, last, this, that, each, every etc.

10. Have you ——————- to Australia?

a) ever been
b) ever gone
c) ever come
d) ever went

Answer: been

Been is used for completed visits.

11. We were late because —————

a) it rained
b) of it rained
c) the rain
d) of it was raining

Answer: it rained

12. —————- literature, we have to study history and philosophy.

a) Beside
b) Besides
c) As well as
d) Also

Answer: besides

13. That child does nothing but ——————– TV.

a) watch
b) watching
c) to watch
d) watches

Answer: watch

14. She is interested in anything but —————-

a) cooking
b) cook
c) to cook
d) none of these

Answer: cooking

The verb used after but usually depends on what came before. ( … does … watch, … interested in … cooking …) Infinitives are normally without to.

15. He killed the spider ————– hitting it.

a) by
b) with
c) of
d) off

Answer: by

image_pdfimage_print

Manjusha Nambiar

I am the founder and editor of http://www.perfectyourenglish.com, http://www.ielts-practice.org, and http://ncertguides.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *