Intermediate English Grammar Exercise 2

Posted by Manjusha. Filed in CBSE English Grammar

From the given options choose the word or phrase that will complete the sentence.

1. Gargi, as well as Manav, ------------------- felicitated at the ceremony.

a) was
b) were
c) has
d) have

Answer: was

When we connect two subjects with as well as, the verb is likely to be singular if the first subject is singular.

2. I will never ask a favor ------------------.

a) from anybody
b) of anybody
c) with anybody
d) none of these

Answer: of anybody

3. We had coffee --------------- Smith's.

a) at
b) to
c) from
d) with

Answer: at

4. We should arrive ----------------- Spencer's in time for dinner.

a) at
b) to
c) with
d) on

Answer: at

After arrive, we use at or in. This verb is never followed by to.

5. Are they still --------------------- the same address?

a) at
b) in
c) on
d) with

Answer: at

We generally use at to talk about addresses.

6. Grandmother is arriving ----------------- the 4: 30 train.

a) on
b) in
c) with
d) at

Answer: on

7. As there was no room on the bus, we got -------------------

a) on
b) off
c) out
d) of

Answer: off

The prepositions off and on are used to talk about travel using planes, buses, motor cycles, trains and horses.

8. We are planning to get the walls painted ---------------------- Diwali.

a) at
b) on
c) in
d) none of these

Answer: at

At is used to talk about the whole of holidays. On is used to talk about any one of these days.

9. Are you free ------------------?

a) this evening
b) on this evening
c) at this evening
d) in this evening

Answer: this evening

We do not use prepositions in expressions of time beginning with this, that, next, last, each, every etc.

10. Have you ------------------- to Australia?

a) ever been
b) ever gone
c) ever come
d) ever went

Answer: ever been

We use been to talk about completed visits.

Compare:

He has gone to New Zealand. (= He is still in New Zealand.)

He has been to New Zealand. (= He has visited New Zealand in the past, so he knows the country, but he is not in New Zealand at the moment of speaking.)

11. We were late because ---------------

a) it rained
b) of it rained
c) the rain
d) of it was raining

Answer: it rained

Because is a conjunction. It should be followed by a clause. Because of is a preposition. It should be followed by a noun.

12. ---------------- mathematics, we have to study physics and chemistry.

a) Beside
b) Besides
c) As well as
d) Also

Answer: besides

13. Peter does nothing but -------------------- TV.

a) watch
b) watching
c) to watch
d) watches

Answer: watch

14. She is interested in anything but ----------------

a) cooking and cleaning
b) cook and clean
c) to cook and clean
d) none of these

Answer: cooking

The verb used after but usually depends on what came before it (... does ... watch, ... interested in ... cooking ...) Infinitives are normally without to.

15. The killed him -------------- setting him on fire.

a) by
b) with
c) of
d) off

Answer: by

Tenses exercises and worksheets

Identify the tense
Make sentences in the simple present tense
Make questions in the simple present tense
Tenses exercise
Simple present tense worksheet | sentence completion
Present continuous tense worksheet