Vocabulary | English for SSLC Kerala syllabus

Complete the following sentences using the appropriate form of the word given in the brackets.

1. Everyone seemed impressed with the …………………. of the idea.

a) original

b) originality

c) originate

Answer: originality

Here the article ‘the’ preceding the blank space suggests that the following word is a noun.

Original is an adjective. It goes before a noun. Originate is a verb. Originality is a noun.

2. Booker was ………………….. of the boy from Ohio who could read and write.

a) envy

b) envious

c) enviable

Answer:envious

3. The boy was …………………….. because he was ill.

a) irritable

b) irritability

c) irritably

Answer: irritable

4. The media has to ………………… its campaign against corruption.

a) intense

b) intensify

c) intent

Answer: intensify

The particle ‘to’ suggests that the following word is a verb. Intense is an adjective. Intensify is a verb. Intent is a noun.

5. The government has declared its ………………… to privatize the railways.

a) intent

b) intentional

c) intention

Answer: Either ‘intent’ or ‘intention’.

Both words are nouns. Intentional is an adjective.

6. A true leader should remain calm and not react to …………………

a) provoke

b) provocation

c) provocative

Answer: provocation

The word provocation is a noun; provoke is a verb and provocative is an adjective.

7. He takes great ………………. in helping the poor and the needy.

a) pleasing

b) please

c) pleasure

Answer: pleasure

Pleasure is a noun; please is a verb and pleasing is an adjective.

8. We spent a …………………… week in Malaysia.

a) memorize

b) memorable

c) memory

Answer: memorable

Memorize is a verb; memorable is an adjective and memory is a noun.

9. For a refugee, life is always …………………….

a) precarious

b) precariously

c) precariousness

Answer: precarious

Precarious is an adjective; precariously is an adverb; precariousness is a noun.

10. Indiscriminate consumption will lead to the faster ……………….. of non-renewable energy sources.

a) exhaustion

b) exhaustive

c) exhausted

Answer: exhaustion

Notes

The word that following an article (a, an, the) or another determiner (some, any, this, that, few, both etc) should be a noun.

The word that precedes a noun should be an adjective.

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *